Historische vredesgesprekken gestart tussen Afghaanse regering en Taliban
Doha, Qatar – Na bijna twee decennia van oorlog waarbij tienduizenden zijn omgekomen, zijn vredesbesprekingen tussen de regering van Afghanistan en de Taliban begonnen in de hoofdstad van Qatar. De belangrijkste sprekers tijdens de openingsceremonie van zaterdag in een hotel in Doha waren Abdullah Abdullah, voorzitter van de Hoge Raad voor Nationale Verzoening van Afghanistan, plaatsvervangend leider van de Taliban Mullah Abdul Ghani Baradar en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.
De onderhandelingen, waar de twee strijdende partijen voor het eerst face-to-face zullen zitten, beginnen maandag. Abdullah sprak van zijn kant over het zoeken naar een waardige en duurzame vrede. “Ik geloof dat als we elkaar de hand geven en oprecht voor vrede werken, er een einde zal komen aan de huidige aanhoudende ellende in het land”, zei Abdullah, die opriep tot een “humanitaire wapenstilstand”.
Baradar herhaalde ondertussen de eis van zijn groep dat het land een “Islamitisch systeem” zou moeten aannemen. “We willen dat Afghanistan een onafhankelijk, ontwikkeld land is, en het zou een vorm van Islamitisch systeem moeten hebben waarin al zijn burgers zichzelf weerspiegeld zien.”
Pompeo van zijn kant vertelde de Afghaanse partijen dat “de keuze van uw toekomstige politieke systeem natuurlijk aan u is”, terwijl hij hen aanspoorde “de kans te grijpen” om vrede te verzekeren. “Ik hoop dat jullie allemaal in je hart kijken; jullie dragen allemaal een grote verantwoordelijkheid, maar weet dat jullie niet alleen zijn. De hele wereld wilt dat jullie slagen en rekent op jullie succes”, zei hij.
De Qatarese minister van Buitenlandse Zaken, sjeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, begon de procedure eerder op zaterdag en zei dat beide partijen “boven elke vorm van verdeeldheid moeten komen … door een overeenkomst te bereiken op basis van geen overwinnaar en geen overwonnen”.
De intra-Afghaanse gesprekken zouden in maart plaatsvinden, maar werden herhaaldelijk uitgesteld vanwege een uitwisselingsovereenkomst voor gevangenen die was gesloten als onderdeel van de in februari ondertekende deal tussen de Verenigde Staten en de Taliban. In de overeenkomst hadden de Taliban ingestemd met het vrijlaten van 1.000 Afghaanse troepen, terwijl de regering zei dat het 5.000 Taliban-gevangenen zou vrijlaten.
Frankrijk en Australië maakten bezwaar tegen de vrijlating van zes Taliban-gevangenen die betrokken waren bij de moord op hun landgenoten. Taliban- en Afghaanse regeringsbronnen gaven aan dat er een compromis was bereikt door de zes gevangenen naar Qatar te sturen. De gevangenen zijn vrijdag in Doha aangekomen en zullen daar in hechtenis blijven.
De speciale vertegenwoordiger van de VS voor Afghanistan, Zalmay Khalilzad, zei dat hoewel de gesprekken de hoop wekken dat de oorlog in het land zal eindigen, er nog veel uitdagingen zijn. “Dit is een nieuwe fase in diplomatie voor vrede in Afghanistan”, zei Khalilzad vrijdag in een telefonische briefing tegen verslaggevers. “Deze onderhandelingen zijn een belangrijke prestatie, maar er zijn … aanzienlijke uitdagingen op weg naar een akkoord.”
Het kostte bijna zes maanden om de Taliban en de regering aan de onderhandelingstafel te krijgen, en analisten zeiden dat het een uitdaging is om beide partijen zover te krijgen dat ze tot een akkoord komen. “De verschillende vertragingen sinds de eerste aangewezen start van de besprekingen begin maart laten zien hoeveel wantrouwen de twee partijen moeten overbruggen”, zei Thomas Ruttig, medeoprichter van het Afghanistan Analysts Network.