vrijdag, november 22, 2024
Foto: President van de Republiek Suriname - Chandrikapersad Santokhi | bron:CDS
Lokaal NieuwsZakelijk

President Santokhi: Regering heeft geen andere optie, maatregelen zijn van korte duur

President Chandrikapersad Santokhi erkent dat er beter gecommuniceerd en uitgelegd moest worden, maar benadrukt dat de regering geen andere optie heeft.

Het staatshoofd sprak op donderdag 24 september 2020 tijdens een persconferentie waar het Financieel Crisisteam aanzat, waarbij werd ingegaan op de reeds getroffen maatregelen om Suriname financieel-economisch weer stabiel te krijgen. De regering begrijpt de kritiek en onzekerheid van de samenleving. Echter kan de regering, aldus de regeringsleider, niet doorgaan met populistische maatregelen, showprojecten, geld lenen bij banken en pompen in samenleving en of lenen bij internationale instituten en pompen in consumptieve sector.

“Daarmee lossen we de crisis niet op”, aldus de president, die benadrukt dat de maatregelen wat pijn gaan doen, maar dat er een team van deskundigen is om te zorgen dat ze van korte duur zijn. Het gaat om een integraal pakket van bezuinigingen die doorgevoerd zullen worden en een pakket van maatregelen die moeten leiden tot ordening en stabilisatie van de economie. Deze maatregelen moeten uiteindelijk ervoor zorgen dat de koers zich stabiliseert en salarissen weer koopkracht hebben.

De regering is zich er eveneens van bewust dat de maatregelen zwaar kunnen overkomen, echter zijn zij volgens het staatshoofd gebalanceerd. De druk wordt niet alleen bij de samenleving gelegd, maar ook de hout- en goudsector gaan meer moeten inleveren doordat de heffingen en royalties zijn verhoogd. Verder wordt ook gewerkt aan andere maatregelen die ertoe moeten leiden dat de staat inkomsten krijgt waarop zijn aanspraak maakt. Zo zal de Nieuwe Haven gereorganiseerd worden, omdat de staat daar vanwege inefficientie heel wat inkomsten misloopt. De eerste aanzetten tot reorganisatie zijn reeds gegeven. Verder zullen er ook inkomsten gehaald worden uit grondhuurheffingen. Dit zal in goed overleg gebeuren en aanstaande zaterdag wordt alvast de commissie geinstalleerd die zich zal bezighouden met grondconversie en herziening van het grondbeleid.

Het land zal niet in een ‘handomdraai’ uit de crisis gehaald worden. Het staatshoofd geeft aan dat er reeds geinventariseerd is en dat de regering een beeld heeft van de oorzaken van de crsisis. Er is een op basis hiervan een crisisbeheersingsplan opgesteld. De maatregelen die hieruit voortvloeien zijn tijdelijk: 6 maanden tot maximaal een jaar. De regering wil de crisis juist in de urgentiefase overbruggen, waarvoor er dialoog nodig is. Daarom dat zij het pakket van maatregelen voor advies heeft doorgeleid naar de Sociaal Economische Raad (SER), de Staatsraad en de Vereniging van Economisten in Suriname (VES). Het verhogen van de governmenttake op benzine en unificeren van de wisselkoers waren twee maatregelen die noodzakelijk waren binnen het pakket. Daarom dat er voor het lichten van nood ook meteen een Sociaal Vangnet is ingesteld, waarbij de Algemene Kinderbijslag (AKB) en Algemene Oudedagsvoorziening (AOV) zijn verhoogd, pakketten worden verstrekt en nagedacht wordt schoolgaanden tegemoet te komen vanwege het verhoogde bustarief.