CBvS en Surinaamse Bankiersvereniging bieden Covid-19 kredietfaciliteit
De gevolgen van de COVID-19 pandemie zijn ook Suriname niet bespaard gebleven. Door de partiële lockdown en andere in het kader van het virus getroffen maatregelen is de economische bedrijvigheid sterk teruggelopen, waardoor vele bedrijven moeite hebben met het betalen c.q. het in dienst houden van personeel. De economische groei en werkgelegenheid zijn hierdoor ernstig in gedrang gekomen en nu reeds wordt een terugval van de Surinaamse economie voorzien voor het kalenderjaar 2020.
Om de werkgelegenheid enigszins op peil te houden, massale bedrijfsfaillissementen te voorkomen en het financiële systeem stabiel te houden, heeft de Centrale Bank van Suriname (CBvS) in samenwerking met de Surinaamse Bankiersvereniging (SBV) een crisisteam ingesteld. Dit COVID-19 Financieel Crisisteam heeft een kader ontworpen om de effecten van de crisis enigszins op te vangen middels liquiditeitsverruiming voor banken en aangepast bankentoezicht door de CBvS.
Sinds mei jl. bieden de CBvS en de SBV in dit kader kredietfaciliteiten aan ten behoeve van getroffenen van de COVID-19 pandemie. De kredieten worden verstrekt via alle commerciële banken en zijn bestemd voor bedrijven, instellingen en particulieren, die tijdelijk extra financiële ruimte nodig hebben. Waar nodig en mogelijk zullen kredietfaciliteiten tegen een vastgestelde rente van 7,5% worden geboden aan de getroffenen. Deze rente is beduidend lager dan de huidige marktrente.
Het COVID-19 Financieel Crisisteam heeft de afgelopen maanden diverse presentaties verzorgd aan onder andere de Associatie van Surinaamse Reisagenten (ASRA) en de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF). De komende weken zal het Crisisteam presentaties verzorgen aan de leden van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA). Het doel van de presentaties is om zoveel mogelijk informatie te verschaffen over de beschikbare kredietfaciliteiten.
Om deze speciale COVID-19 kredieten te kunnen verstrekken, heeft de CBvS eenmalig en tijdelijk reeds op 20 mei 2020, een vrijval van 7,5% van de geldende SRD-kasreserveverplichting van 35% toegestaan. Deze maatregel levert de banken extra kredietruimte op van SRD 570 miljoen.
De COVID-19 kredietfaciliteit omvat overbruggingskredieten bestemd voor zowel bestaande als nieuwe klanten. Het overbruggingskrediet heeft een maximale looptijd van 12 maanden en geldt alleen voor nieuwe kredietaanvragen. Het kan dus niet worden aangevraagd voor het herstructureren of aflossen van bestaande kredieten. Indien nodig, biedt de SBV haar klanten hiervoor uitstel van betaling tot maximaal 6 maanden, waarin geen aflossing op de hoofdsom of rentebetaling behoeft plaats te vinden. De looptijd van de kredieten wordt hierdoor met deze periode verlengd.
In deze uitdagende periode, waarin het minimumbestaansniveau van grote groepen economische subjecten in gevaar is, achten de CBvS en de SBV het van groot belang dat middels specifiek toegespitste kredietverlening via de commerciële banken, de economische activiteit wordt ondersteund en daarmee tevens de werkgelegenheid. Een speciale doelgroep zijn de beoefenaars van de verschillende vrije beroepen; ernaar zal worden gestreefd dat ook zij over de minimale c.q. noodzakelijke middelen kunnen beschikken om deze crisisperiode te overbruggen.
Voor meer informatie over de voorwaarden van de COVID-19 kredietfaciliteit, kunnen bedrijven en particulieren contact opnemen met hun huisbank. De beoordeling van de kredietaanvraag wordt gedaan door de individuele banken op basis van het risicoprofiel van de klant en conform de voor deze faciliteit geldende kredietvoorwaarden.
Bron: Centrale Bank van Suriname