vrijdag, november 22, 2024
AlgemeenGezondheidLokaal Nieuws

Overhandiging voorraad Nederlandse medicijnen aan Volksgezondheid

Op dinsdag 24 november heeft de Minister van Volksgezondheid, Drs. Amar Ramadhin, een grote voorraad ongebruikte Nederlandse medicijnen in ontvangst genomen. De medicijnen, afkomstig van ziekenhuizen en zorginstellingen en inwoners uit de gemeente Breda (Nederland), zijn bestemd voor onze ziekenhuizen in Suriname, waaronder ook het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. De medicijnen zijn ingezameld door Logistics Community Brabant (LCB) en het Rode Kruis Midden- en West-Brabant met als doel om medicijnverspilling tegen te gaan. LCB is een samenwerking tussen de Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit van Tilburg, Nederlandse Defensie Academie en Breda University of Applied Sciences.

De overhandigde voorraad Nederlandse medicijnen is bedoeld als een geschenkzending voor Suriname. We kampen momenteel al enige tijd met schaarste aan medicamenten, waardoor elke geschenkzending van bruikbare en goed gecontroleerde geneesmiddelen momenteel van harte welkom is. Veel van deze medicijnen worden in Nederland niet meer benut, omdat ze als overtollig worden aangemerkt, terwijl ze nog heel goed bruikbaar zijn.

Ondervanging van verspilling in Nederland
In Nederland wordt jaarlijks zo’n 20% van de uitgegeven medicatie niet gebruikt. Dit percentage staat gelijk aan vele honderden miljoenen euro’s per jaar. In Nederland kan overtollige medicatie ingeleverd worden bij de apotheek of milieustraat.

In samenwerking met o.a. de gemeente Breda is LCB daarom in 2020 gestart met een project om deze verspilling tegen te gaan.

In het onderzoekscentrum, opgezet door Breda University of Applied Sciences, Rode Kruis Midden- enWest-Brabant en LCB, werd al snel duidelijk dat een groot deel van de ingeleverde verpakkingen nooit eerder geopend is en ook nog ruim binnen de vervaldatum was.

Hulp van derden
Wereldwijd hebben 2 miljard mensen geen beschikking over medicatie en sterven jaarlijks 10 miljoen mensen door het niet hebben van (soms heel eenvoudige) medicijnen.

LCB is benaderd door ons Ministerie van Volksgezondheid en vervolgens is besloten om de voorraad uit het onderzoekscentrum ter beschikking te stellen. De Minister van Volksgezondheid, AmarRamadhin zegt: ”Op dit moment hebben wij onvoldoende medische voorraden en kunnen wij met deze schenkzending van LCB en de ingezette hulp van het Rode Kruis in een redelijke behoefte van onze Surinaamse bevolking voorzien. Deze geschenkzending komt ons dan ook goed van pas en komt ook op het juiste moment. Wij zijn LCB en ook het Rode Kruis in Nederland daar zeer erkentelijk voor! Ook zijn er enkele Surinaamse organisaties/bedrijven die ons te hulp zijn geschoten door het transport, een kostbare luchtvrachtzending om er zo snel mogelijk over te kunnen beschikken, en de inklaring volledig voor hun rekening te nemen. Zonder hun hulp, zowel financieel als uitvoerend, was dit alles niet, en zeker niet op zo korte termijn, mogelijk geweest. Onze oprechte dank gaat ook naar hen uit.”

Toezicht op het proces
Het toezicht op het hele proces is voor het Ministerie van Volksgezondheid vanaf het binnenkomen van de medicijnen in Nederland tot aan de verzending van de partij naar Suriname volledig gecontroleerd en op verantwoorde wijze gebeurd.

Tijdens het gehele retourenproces – vanaf apotheek en andere inleverpunten tot aan het onderzoekscentrum – zijn apothekers geraadpleegd. Enkel onaangebroken schone verpakkingen zijn verzameld voor hergebruik, terwijl risico-producten (o.a. koelkast artikelen) zijn uitgesloten.

De opslag in het onderzoekscentrum en het transport naar Suriname is uitgevoerd onder de Nederlandse wet- en regelgeving. De eindverantwoording in Suriname ligt bij Bedrijf Geneesmiddelenvoorziening Suriname (BGVS) en de medicatie wordt uitsluitend na controle verspreid via de Surinaamse ziekenhuisapotheken. Leo Kemps, directeur LCB: “Het mooie resultaat van dit onderzoek is dat deze medicijnen herbruikbaar zijn, waardoor ze alsnog op een maatschappelijke verantwoorde wijze ingezet kunnen worden.”

Vervolgtraject
Voor de nabije toekomst wil LCB een continu proces op gaan zetten tussen Nederlandse zorginstellingen (met name de ziekenhuizen en verpleegtehuizen) ten behoeve van de ziekenhuizen in Suriname. Deze activiteiten zullen in nauwe samenwerking worden uitgevoerd met de medewerkers van het Rode Kruis in de regio Midden- en West-Brabant. Inmiddels is vanuit Sierra Leone, Venezuela en Panama eveneens interesse getoond. Dit traject zullen we nog nader uitwerken in samenspraak met de werkarm van het Ministerie van Volksgezondheid, te weten BGVS.

De Minister heeft heden symbolisch de eerste doos uit deze grote partij medicamenten van LCB door de apotheker van BGVS, Shireen Ilahibaks, MSc. bij BGVS overhandigd gekregen en zegt daarbij LCB en allen die ook in Nederland hebben meegewerkt van de uitvoering van dit project hartelijk dank, mede namens de patiënten die hiervan gebruik zullen maken:“Momenteel is elke zending van medicamenten, mits volledig verantwoord, zeer goed bruikbaar en we zullen daar dan ook dankbaar gebruik van maken.”