Visum vraagstuk onderwerp bij vervolggesprekken Suriname-EU
President Chandrikapersad Santokhi en minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) hebben een werkbespreking gehouden met de vertegenwoordiger van de Europese Unie (EU), ambassadeur Fernando Ponz Cantó. Na afloop van de ontmoeting heeft minister Ramdin aangegeven dat volledige visum liberalisatie naar de Schengenstaten besproken zal worden in het vervolgtraject. De minister ziet in de EU een belangrijke bondgenoot, omdat er vele projecten via EU in uitvoering zijn. “Er zal vanmiddag gesproken worden over verschillende aspecten en mogelijke projecten voor de toekomst.” De werkbespreking heeft plaatsgevonden op 26 november 2020, op het presidentieel paleis.
De minister zegt blij te zijn dat de president heeft kunnen vernemen wat de visie is van de EU-vertegenwoordiger. “Wij gaan dat gebruiken in dat vervolgtraject.” In het geval van de EU zal er gesproken worden over volledige visum liberalisatie naar de Schengenstaten. “Dat is belangrijk voor onze bevolking, zeker wanneer het gaat om het binnentreden van Nederland. Dat je dan geen visum hoeft te hebben.” Er moeten dan wel een aantal wetten worden aangepast in Suriname. Hij noemt als voorbeeld de wet inzake biometrische paspoorten. “Wij hopen voor het einde van het jaar de wet aan het parlement te doen toekomen.”
De BIBIS-minister zegt verder dat er nog andere specifieke zaken zijn die moeten gebeuren om ervoor te zorgen dat Surinamers gemakkelijk de wereld in kunnen en dat burgers uit andere werelddelen gemakkelijk naar Suriname toekunnen. Ambassadeur Ponz Cantó zegt dat hij gebruik heeft gemaakt om de felicitaties over te brengen aan de Surinaamse regering in verband met 45 jaar Srefidensi. Ook heeft hij namens Brussel de beste wensen overgebracht aan de nieuwe regering, in verband met de verkiezingswinst.
“Wij zijn ons ervan bewust dat Suriname over veel potentie beschikt. De EU is een partner van het land. We zijn voorstander van ontwikkelingssamenwerking, als onderdeel van beleid voor armoedebestrijding”, aldus de EU-vertegenwoordiger. Hij ziet mogelijkheden om de samenwerking verder te versterken, op verschillende gebieden, inclusief op het gebied van handel. Hetgeen erin zal moeten resulteren dat er meer van Suriname in alle lidstaten te zien zal zijn en omgekeerd. “Ik ben ervan overtuigd dat het zal gebeuren.”