vrijdag, november 22, 2024
Internationaal NieuwsZakelijk

Australië beland voor het eerst in bijna 30 jaar in recessie

De Australische economie is voor het eerst in bijna 30 jaar in een recessie beland, dit heeft het te danken aan de economische gevolgen van het Covid-19 virus. Het bruto binnenlands product (bbp) kromp met 7% in het kwartaal van april tot juni in vergelijking met de voorgaande drie maanden. Dit is de grootste daling sinds 1959 en komt na een daling van 0,3% in het eerste kwartaal.

Er is sprake van een recessie wanneer een economie twee opeenvolgende kwartalen een negatieve groei heeft gekend. Australië was de enige grote economie die een recessie wist te vermijden tijdens de wereldwijde financiële crisis van 2008 – voornamelijk vanwege de vraag vanuit China naar zijn natuurlijke hulpbronnen.

Begin dit jaar werd de economie getroffen door een dalende economische groei als gevolg van een extreem bosbrandenseizoen en de vroege stadia van de uitbraak van het Coronavirus. Meer recentelijk hebben de sluiting van bedrijven in het hele land hun tol geëist, ondanks maatregelen van de regering en de centrale bank om de economie te ondersteunen. Dit is de ergste economische groei in 61 jaar als gevolg van een sterke inkrimping van de uitgaven van huishoudens aan goederen en diensten.

Australië raakte halverwege 1990 voor het laatst in een recessie, die tot eind 1991 uitliep. Maar de pandemie van het Coronavirus is een grote klap voor de Australische economie, hoewel het cijfer iets beter is dan de daling van 8% die de Australische reservebank eerder had voorspeld.

Ondanks de ernstige terugval van de economische bedrijvigheid doet Australië het beter dan de meeste andere grote economieën die grotere neergangen hebben doorgemaakt. De Amerikaanse economie, ’s werelds grootste, kromp met 9,5% tussen april en juni, terwijl die in het VK met 20,4% kromp, waardoor het ook in een recessie belandde. De Franse economie daalde met 13,8% en die van Japan met 7,6%.