vrijdag, juli 5, 2024
Internationaal Nieuws

Bijna 100 bosbranden aan de Amerikaanse westkust; reeds zeven personen omgekomen

Westelijke Amerikaanse staten zijn bezig bijna 100 bosbranden te bestrijden die ten minste zeven doden hebben veroorzaakt, duizenden ontheemd hebben en hele steden hebben verwoest. Californië, Washington State en Oregon zijn het zwaarst getroffen door de branden, aangewakkerd door hittegolven en winderige omstandigheden.

De gouverneur van Oregon zei dat dit “het grootste verlies aan mensenlevens en eigendommen” zou kunnen zijn door branden in de staatsgeschiedenis. Negen andere staten in de regio zien ook bosbranden woeden. Drie doden zijn te wijten aan de bosbranden in Oregon, met nog eens drie in Californië en één in Washington. Volgens het National Interagency Fire Center zijn er 96 grote branden in het westen van de VS. Tot dusver is meer dan 3,4 miljoen hectare verbrand, waarbij de laatste dag tienduizenden hectares zijn verbrand in Californië, Oregon en Washington.

Oregon-functionarissen zeiden dat verschillende steden zijn afgebrand door de branden, toen de wind tot 45 mph (72 km / u) stormde. De branden laaien over de valleien van Oregon en langs de kust en veroorzaken massale evacuaties. Een evacuee uit Oregon, Jody Evans, vertelde een lokale nieuwszender over haar ellende. “Vuur aan beide kanten, waaiende wind, vliegende as – het was alsof je door hel reed”, zei ze.

De vele branden in de regio werden aangewakkerd door een aantal oorzaken, van neergehaalde elektriciteitsleidingen tot een misgelopen gender-onthullingsfeestje. Maar waarom zijn de bosbranden zo erg geworden?

Het aantal extreme weersomstandigheden is toegenomen, wat volgens experts deel uitmaakt van een trend die wordt veroorzaakt door grotere klimaatveranderingen. Hoewel de klimaatverandering zelf niet de oorzaak is van de branden, helpt het wel bij het scheppen van de voorwaarden voor enorme bosbranden.

Het westen van de VS heeft onlangs ernstige hittegolven meegemaakt, waaronder een dag waarop een van de hoogste temperaturen ooit is is gemeten – 130F (54,4C) – in Californië. De afgelopen week bracht een nieuwe hittegolf en in Zuid-Californië waren de temperaturen recordhoog. Deze hete, droge omstandigheden hebben de regio ideaal gemaakt voor grote bosbranden.

Recordkoude temperaturen en zelfs sneeuw in aangrenzende staten, zoals Colorado, hebben deze maand ook voor schadelijke winden gezorgd. Naast klimaatverandering hebben ook andere factoren bijgedragen, zoals meer mensen die in natuurbrandgevoelige gebieden leven en struikgewas.