Het Belang Van Gezichtsmaskers
Verschillende landen over de hele wereld hebben het gebruik van gezichtsmaskers in het openbaar verplicht gesteld om de verspreiding van COVID-19, de ziekte die door het nieuwe coronavirus wordt veroorzaakt, tegen te gaan.
Hoewel sommige mensen ervoor hebben gekozen om medische maskers te dragen, is er een voortdurend debat over de effectiviteit van stoffen maskers voor het grote publiek en evoluerend onderzoek naar de beste manieren om deze te maken.
Vorige maand heeft de WHO haar richtlijnen over maskers bijgewerkt en aanbevolen om ze te dragen in openbare ruimtes waar het risico bestaat van wijdverbreide overdracht door de gemeenschap en fysieke afstand is moeilijk, zoals in het openbaar vervoer, in winkels of andere gesloten instellingen.
Hieronder bekijken we de verschillende soorten gezichtsbedekkingen, gebruiksrichtlijnen en enkele mythen.
Soorten maskers
Medische maskers, ook wel chirurgische maskers genoemd, zijn gemaakt van minimaal drie lagen synthetische, niet-geweven materialen. Deze zijn gestandaardiseerd, ontworpen voor eenmalig gebruik en beoordeeld op filtratie-efficiëntie en ademend vermogen.
De WHO beveelt het gebruik van medische maskers aan voor zieke mensen, mensen met COVID-19-symptomen, gezondheidswerkers, mensen die zorgen voor vermoedelijke of bevestigde gevallen, mensen van 60 jaar en ouder en mensen met onderliggende gezondheidsproblemen.
Deze maskers hebben een zekere weerstand tegen binnendringen van vocht, wat handig is om de drager te beschermen tegen druppelende druppels en tegen druppeltjes die in de mond of neus van anderen komen.
Als er een tekort is aan medische maskers in instellingen voor gezondheidszorg, kunnen gezichtsmaskers (faceshields) worden gebruikt.
Voor het grote publiek kunnen niet-medische stofmaskers worden gedragen als een vorm van broncontrole om te voorkomen dat de drager anderen om zich heen infecteert. Deze kunnen worden gekocht of thuis worden gemaakt.
Op basis van academisch onderzoek dat wordt gedeeld met de WHO, moeten stofmaskers minimaal drie lagen bevatten en kunnen ze van verschillende materialen worden gemaakt.
De binnenste laag kan van katoen zijn, de buitenste laag kan van polyester of nylon zijn, iets dat druppeltjes afstoot, en de middelste laag van polypropyleen.
Veilig een masker dragen
U moet uw handen schoonmaken voordat u het masker opzet en vermijd het aanraken van de voorkant van het masker terwijl u het draagt.
Het masker moet uw neus, mond en kin bedekken en mag niet onder de neus, op de kin, rond de nek worden gedragen of aan het oor worden gehangen. Verwijder of trek het masker niet naar beneden om met iemand te praten.
Alle maskers moeten worden verwijderd met behulp van de banden achter de oren of het hoofd en u moet daarna uw handen wassen.
Medische maskers moeten worden weggegooid na eenmalig gebruik of wanneer ze vies, vochtig of beschadigd raken.
Als u stoffen maskers wilt hergebruiken, moet u deze in een schone, hersluitbare plastic zak bewaren. Het wordt aanbevolen om ze minstens één keer per dag te wassen met zeep of wasmiddel, bij voorkeur in warm water.
Het wordt aangeraden om tijdens het sporten geen masker te dragen, omdat dit het ademen bemoeilijkt. Het is ook niet nodig om er een te dragen als je alleen in een auto bent of niet in de buurt van mensen.
Masker mythen
Maskers zijn niet de enige oplossing en ze zijn ook geen wondermiddel tegen COVID-19. Handhygiëne en fysieke afstand moeten ook worden gehandhaafd als beschermende maatregelen.
De grootste mythe is dat het masker een magische oplossing is voor coronavirus, en dat is het niet.
In feite kan het onjuist dragen van een masker het risico op besmetting vergroten.
Als mensen het om hun kin of baard dragen en dan het masker weer op hun gezicht trekken, voegt dit eigenlijk besmettingslagen toe en brengt het meer bacteriën rond de mond, wat dan kan leiden tot infectie.
Een andere maskermythe die in omloop is, beweert dat langdurig gebruik van een masker koolstofdioxide-intoxicatie kan veroorzaken doordat de drager de door hem uitgeademde lucht opnieuw inademt.
Volgens de WHO veroorzaakt langdurig gebruik van medische maskers bij correct dragen geen CO2-vergiftiging of zuurstoftekorten.