Het Centraal Suriname Natuurreservaat: 20 Jaar Natuurlijk werelderfgoed
Suriname op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO
Ons land heeft op 23 oktober 1997 dit verdrag geratificeerd en heeft zich daarmee verplicht gesteld om alle in Suriname voorkomende Werelderfgoed monumenten te beschermen, te behouden en regelmatig verslag uit te brengen over de conditie van de monumenten.
Het Centraal Suriname Natuurreservaat (CSNR), dat werd ingesteld bij het Staatsbesluit van 1998 no 65, staat vanaf 2 december 2000 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Vandaag 2 december 2020 is dit precies 20 jaar.
CSNR is het grootste natuurreservaat van Suriname en een van de grootste beschermde tropische regenwouden ter wereld. Het reservaat beslaat een oppervlakte van 1,6 miljoen ha. oftewel 16000km², hetgeen overeenkomt met 10% van de oppervlakte van Suriname. Er bestaat een grote diversiteit aan plant- en diersoorten in het gebied door een grote verscheidenheid aan ecosystemen. Men vindt hier zowel laaglandregenbos als bergketens, waaronder de hoogste berg in Suriname, de Tafelberg (1026 meter), die in Suriname het enige overblijfsel is van de Roraimazandsteenformatie, en het Duivelsei, een rotsblok dat balanceert op de rand van een bergtop. In dit natuurreservaat komen dierenpopulaties voor die typisch zijn voor het Hoogland van Guyana en waarvan sommige wereldwijd bedreigd zijn, zoals de jaguar, het reuzengordeldier, de reuzenotter, de tapir, de luiaard, alle 8 apensoorten van Suriname, de harpijarend en de kleurrijke oranje rotshaan. Ook cultureel erfgoed van de inheemsen die vroeger in het gebied hebben gewoond, is in dit gebied te vinden.
Het is verboden om zonder toestemming van de Dienst ’s Lands Bosbeheer/Afd. Natuurbeheer het Centraal Suriname Natuurreservaat (CSNR) te betreden.
Voor meer informatie over Natuurreservaten bent u terecht op de Sectie Natuurbeheer Educatie en voorlichting van de Afdeling Natuurbeheer van LBB, Ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB), aan de Cornelis Jongbawstraat 10, telefoon 471641.