vrijdag, november 22, 2024
FeaturedGezondheid

Het verschil tussen de AstraZeneca-, Pfizer- en Moderna-vaccins

Het Verenigd Koninkrijk werd het eerste land dat AstraZeneca’s COVID-19-vaccin goedkeurde voor gebruik in noodgevallen op 30 december, slechts enkele weken nadat Pfizers en Moderna’s vaccinkandidaten groen licht kregen van de Food and Drug Administration in de Verenigde Staten. De goedkeuring is een veelbelovend teken, vooral omdat deze optie, ontwikkeld door Oxford Universtiteit en het biofarmaceutische bedrijf AstraZeneca, de sleutel zou kunnen zijn om mensen op het platteland en in ondergefinancierde gebieden te bereiken.

In tegenstelling tot zijn concurrenten, kan het AstraZeneca COVID-19-vaccin bij hogere temperaturen worden bewaard, het kost minder per dosis en gebruikt het andere technologie om mensen te immuniseren. Dit is wat tot nu bekend is over het vaccin en hoe het zich verhoudt tot dat van Pfizer en Moderna.

Hoe werkt het AstraZeneca COVID-19-vaccin?
Het vaccin van AstraZeneca maakt gebruik van adenovirusvector-technologie. Dit betekent dat het een onschadelijke, aangepaste versie van een verkoudheidsvirus is dat zich meestal alleen onder chimpansees verspreidt. Dit aangepaste virus kan je niet ziek maken, maar het draagt ​​een gen van het spike-eiwit van het coronavirus, het deel van het virus dat een immuunrespons opwekt. Hierdoor kan het immuunsysteem antilichamen produceren die tegen COVID-19 werken. Uw lichaam leert hierdoor hoe te reageren als u geïnfecteerd raakt.

Met andere woorden, het vaccin van AstraZeneca bootst een COVID-19-infectie na zonder de levensbedreigende bijwerkingen, volgens een persbericht van het bedrijf. De reden waarom onderzoekers voor een adenovirus van de chimpansee kozen, is simpel: het gemodificeerde virus moet nieuw zijn voor de mensen die worden gevaccineerd, anders maakt het lichaam niet die allerbelangrijkste antilichamen. Iedereen zou al antilichamen kunnen hebben voor een verkoudheidsverspreiding onder mensen, maar veel minder mensen zijn blootgesteld aan een verkoudheidsverspreiding onder chimpansees.

De Pfizer-BioNTech- en Moderna-vaccins vertrouwen echter op mRNA-technologie, die een stukje genetische code introduceert die het lichaam verleidt om COVID-19-antilichamen te produceren, zonder dat een virus nodig is. Alle drie de vaccins vereisen twee injecties met een tussenruimte van ongeveer een maand. Hoewel er eerder nog geen vaccin met adenovirusvector werd goedgekeurd voor menselijk gebruik, werken bedrijven als Johnson & Johnson, CanSino en NantKwest allemaal aan hun eigen versies.

Hoe verhoudt het AstraZeneca-vaccin zich tot de Moderna- en Pfizer-vaccins?

Opslag en distributie
Het vaccin van AstraZeneca is tot nu toe het gemakkelijkst te vervoeren – het kan tot zes maanden worden bewaard tussen 2.23 en 7.78 ° C, normale koelkasttemperaturen. De opties van Moderna en Pfizer moeten echter worden bewaard bij temperaturen onder het vriespunt totdat ze klaar zijn voor gebruik, respectievelijk bij -20 ° C en -70 ° C. (mRNA-technologie is relatief kwetsbaar in vergelijking met adenovirusvector-technologie, wat betekent dat het op veel lagere temperaturen moet worden bewaard om effectief en stabiel te blijven.)

De hogere opslagtemperatuur van AstraZeneca zou de distributie veel gemakkelijker kunnen maken. “Een kliniek, een ziekenhuis of zelfs [regionale] gezondheidsafdelingen hebben misschien geen diepvriezers die dingen bij -70 ° C kunnen bewaren”, zegt Kawsar Talaat MD, arts voor infectieziekten, vaccinonderzoeker en assistent-professor op de afdeling of International Health aan de Johns Hopkins University. Het gebruik van een typische koelkast “geeft tijd voor distributie, geeft het vaccin de tijd om naar meer landelijke gebieden te gaan, [en zorgt ervoor dat vaccins] gedurende een langere periode in een kliniek kunnen worden bewaard.”

Kosten
Het nieuwe vaccin verslaat zijn concurrenten ook qua prijs: het vaccin van AstraZeneca kost leveranciers ongeveer $ 4 per dosis, terwijl Pfizer $ 20 kost en Moderna $ 33, meldt Al Jazeera. Deze prijzen zullen hoogstwaarschijnlijk fluctueren naarmate de tijd verstrijkt en de vaccins evolueren.

Effectiviteit
De twee mRNA-vaccins hebben een lichte voorsprong in effectiviteit; zowel Pfizer als Moderna rapporteren dat ze ongeveer 95% effectief zijn tegen COVID-19 na de tweede injectie in klinische onderzoeken, terwijl AstraZeneca een gemiddelde effectiviteit van 70% heeft gerapporteerd, wat tot 90% kan oplopen als de dosering wordt aangepast.

Bijwerkingen
De bijwerkingen van alle drie de vaccins zijn vergelijkbaar, inclusief mogelijke pijn op de injectieplaats en griepachtige symptomen, waaronder koorts, vermoeidheid, hoofdpijn en spierpijn.

Welk COVID-19-vaccin is dus het beste?
Er is geen ‘beste’ vaccinoptie, omdat er nog niet genoeg onderzoek is om dat te bevestigen. Vaccins zijn geen wondermiddel, vooral niet omdat de pandemie woedt: ze moeten worden gecombineerd met maskers, handen wassen en sociale afstand nemen om zo effectief mogelijk te werken, volgens de CDC. Ongeacht welk COVID-19-vaccin het eerst voor u beschikbaar komt, u kunt erop vertrouwen dat het u kan beschermen, zolang u voorzichtig blijft totdat positieve gevallen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen in het hele land aanzienlijk zijn verminderd.

In de tussentijd is het waarschijnlijk “dat alle fabrikanten eraan werken om hun vaccins stabieler te maken bij gemakkelijker te beheersen temperaturen”, legt Dr. Talaat uit. Naarmate hun formuleringen veranderen, veranderen ook hun voor- en nadelen.

Voorlopig kunnen we dankbaar zijn dat het vaccin van AstraZeneca de wereldwijde goedkeuring nadert. “De volgende generatie vaccins, zoals die van AstraZeneca, die op koelkasttemperaturen wordt bewaard, is een grote vooruitgang”, zegt Dr. Talaat. “Als je het hebt over distributie over de hele wereld, is dat veel gemakkelijker omdat we vaccins al koud bewaren. Het is echter veel moeilijker om dingen bevroren te bewaren. “