vrijdag, juli 5, 2024
Sport

Ronaldo wordt de tweede herenspeler die 100 internationale goals bereikt

Cristiano Ronaldo werd de tweede man die 100 internationale goals scoorde, waarmee hij de mijlpaal voor Portugal bereikte in de UEFA Nations League-wedstrijd van dinsdag tegen Zweden.

Ronaldo sluit zich aan bij Ali Daei van Iran in ijle lucht nadat hij vlak voor rust een prachtige vrije trap scoorde om Portugal een 1-0 voorsprong te bezorgen. Hij verdubbelde de voorsprong en maakte het 101 doelpunten voor zijn carrière in de 72e minuut na een verbluffende trap vanuit het strafschop gebied. Daei’s internationale mannenrecord van 109 goals is het volgende doel voor Ronaldo, die zaterdag de 4-1 overwinning van Portugal op Kroatië miste vanwege een teenaandoening. Dagen later keerde hij terug voor zijn 165e interland en bereikte moeiteloos de mijlpaal.

Wat misschien wel het meest indrukwekkend is aan het aantal van Ronaldo, is dat slechts 17 van zijn 101 doelpunten in vriendschappelijke wedstrijden zijn gevallen, hoewel hij onderweg zeker de kleinere Europese teams heeft verslagen. Zeven van zijn doelpunten waren tegen Litouwen en Zweden, terwijl hij er vijf per stuk scoorde tegen Andorra, Armenië, Letland en Luxemburg. Verder heeft hij zes internationale hattricks, 30 goals in WK-kwalificatie wedstrijden en 31 in de EK-kwalificatie. Hij heeft in zijn carrière zeven doelpunten gemaakt op het WK-podium en nog eens negen op het EK.

Ronaldo is verreweg de actieve leider in internationale goals in mannenvoetbal. De Indiase Sunil Chhetri (72) en de Argentijnse Lionel Messi (70) komen het dichtst in de buurt. Aan de vrouwenkant hebben 17 spelers de 100-doelpunten gehaald, waaronder zeven Amerikanen. De Canadese Christine Sinclair is de leider van alle tijden met 186 goals, twee meer dan de gepensioneerde aanvaller van de VS Abby Wambach.