Soldaten gijzelen Malinese president Ibrahim Boubacar Keïta
Soldaten in Mali hebben de president van het land gegijzeld, evenals de premier en andere topfunctionarissen in een schijnbare couppoging. President Ibrahim Boubacar Keïta, premier Boubou Cissé worden vastgehouden in een militair kamp nabij de hoofdstad Bamako. Eerder namen de muitende soldaten de controle over het Kati-kamp over.
Er is woede onder de troepen over hun loon en over een aanhoudend conflict met jihadisten – evenals wijdverbreide ontevredenheid over president Keïta. De muiterij en arrestaties van dinsdag hebben geleid tot internationale veroordeling.
Wat er bekend is over de zogenaamde couppoging
Het werd geleid door kolonel Malick Diaw – plaatsvervangend hoofd van het Kati-kamp – en een andere commandant, generaal Sadio Camara.
Nadat ze het kamp hadden overgenomen, ongeveer 15 km van Bamako, marcheerden de muiters naar de hoofdstad, waar ze werden toegejuicht door menigten die zich hadden verzameld om het aftreden van president Keïtas te eisen. In de namiddag bestormden ze zijn woning en arresteerden de president en zijn premier – die er allebei waren. De zoon van de president, de voorzitter van de Nationale Vergadering, en de ministers van Buitenlandse Zaken en Financiën zouden zich onder de andere arrestanten bevinden.
Het aantal soldaten dat aan de muiterij deelneemt, is onduidelijk, evenals hun eisen. Sommige rapporten zeggen dat het werd aangewakkerd door een geschil over de lonen van het leger.
Het Kati-kamp was ook het middelpunt van een muiterij in 2012 door soldaten die boos waren over het onvermogen van de hogere commandanten om jihadisten en Toeareg-rebellen te stoppen die de controle over Noord-Mali zouden overnemen.
Ontevredenheid over president Keïta
Ibrahim Boubacar Keïta won een tweede termijn bij de verkiezingen in 2018, maar er heerst wijdverbreide woede over corruptie, het wanbeheer van de economie en de verslechterende veiligheidssituatie met toenemend jihadistisch en gemeenschappelijk geweld.
In de afgelopen maanden hebben enorme menigten onder leiding van populistische Imam Mahmoud Dicko president Keïta opgeroepen af te treden. Veel kleinere menigten verzamelden zich dinsdag in de hoofdstad ter ondersteuning van de soldaten.
De Reacties
António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, eiste de “onvoorwaardelijke vrijlating” van de leiders van Mali en het “onmiddellijke herstel van de grondwettelijke orde”. De VN-Veiligheidsraad zal woensdag een spoedvergadering houden, op verzoek van Frankrijk en Niger, vertelde een hoge VN-diplomaat.
De voorzitter van de Commissie van de Afrikaanse Unie, Moussa Faki Mahamat, zei dat hij de arrestaties van president Keïta en zijn premier “nadrukkelijk veroordeelt”.
De Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas) zei: “Deze muiterij komt op een moment dat Ecowas al enkele maanden initiatieven neemt en bemiddelingsinspanningen voert met alle Malinese partijen.”
Mali is een belangrijke basis voor Franse troepen die vechten tegen islamitische opstandelingen in de Sahelregio, en de voormalige koloniaal reageerde snel op de gebeurtenissen van dinsdag.
Het kantoor van de Franse president Emmanuel Macron “veroordeelde de aan de gang zijnde poging tot muiterij” en zijn minister van Buitenlandse Zaken Jean Yves Le Drian drong er bij de soldaten op aan terug te keren naar de kazerne.